Wedstrijd havendag Ketelhaven

Op 21 mei werd de jaarlijkse havendag gehouden. Met dit jaar een ’s middags een ludieke wedstrijd op het Ketelmeer. Onze start was om Wedstijdroute14:30 uur. Er stond een stevige wind met vlagen tot boven de 20 knopen. We besluiten te starten met een rif in het grootzeil omdat het eerste stuk tot om het eiland aan de wind is met een zuidwesten wind. De minuten voor de start zijn altijd het spannends. De wind vlaagt enorm rondom het eiland en in de laatste minuut lopen we gigantisch uit het roer door een vlaag met als gevolg dat de start niet echt lekker is.

dsc9557.jpg

Vlak na de start vlnr. Dehler 36 Speer,Beneteau Oceanis 33.1, Dehler 35 Lady Afiena

Bij de ondiepte worden we tot een overstag gedwongen maar eigenlijk is het precies goed waardoor we vlak langs de wal van het slibeiland zeilen en hiermee de eerste plek in het veld pakken. We zeilen naar de eerste boei die bij de dijk ligt. Op het stuk van de eerste boei naar de 2e boei schudden we het rif eruit omdat we snelheid willen houden bij het rak waarbij we ruime en halve wind varen. We hadden al besloten om met deze harde wind geen gennaker te zetten.  Op het rak vanaf de 2e boei loopt de Turning Point ons voorbij omdat zij de spi wel zetten waarbij ze enorme kuilen in het water trekken.
_DSC9654Wij hebben voor de ruime koersen extra fokkeschoten via een blok op de voetrail zodat de fok beter staat. Dit scheelt aanzienlijk in de snelheid. In het het rak terug naar het slibeiland lopen we de Turning Point weer voorbij zodat we weer eerste liggen in het veld. Bij de boei bij het eiland moeten we weer terug naar de eerste boei, deze ligt in de wind. We hebben nu wel een beetje last van te veel zeil en maken een handelingsfout bij een overstag zodat de Turning Point eerder bij de boei is. Het tweede rondje gaat weer als een speer en in het laatste rak richting de finish lopen we weer in op de Turning Point. De finish ligt echter achter het eiland, daar valt de wind een beetje weg en draait enorm. Zodra we om het eiland komen richting het finishschip komen de vlagen. Door goed te sturen en de vlagen goed op te vangen komen we tot 1/2 bootlengte afstand van de Turning Point zodat we als 2e finishen.de finish Er is echter ook nog een vragenlijst met 20 vragen die beantwoord moeten worden. Elke goed beantwoorde vraag levert 1 minuut aftrek op op je gezeilde tijd. Goed invullen dus. We hebben 17 vragen goed en eindigen in onze klasse uiteindelijk als 3e. Een mooi resultaat na een schitterende middag zeilen!