Delta Lloyd 24 uurs Zeilrace 2015

Na een week van voorbereiden mogen we weer los, de 24 uurs zeilrace. Dit jaar aan boord: Doekele, Bauke, Rene, Hotze en Sybo. De verwachtingen zijn dat er tijdens de start er een ZW wind zal staan dus we starten net als vorig jaar in Lelystad Noord. Met een vlagerig windje zeilen we richting de Ketelbrug. Samen met een aantal andere deelnemers van de 24 uurs varen we door de brug. Lelystad is niet bezeild dus we maken een slag. In Lelystad maken we ons op voor de 24 uurs.

Het eerste rak is ruime wind, echt een gennakerkoers. Echter met de onervaren bemanning durven we deze nog niet te zetten. Als we het uiteindelijk wel aandurven blijkt er 1 bek van de gennakerboom vast zit, dit meteen maar even opgelost maar geen gennaker dit rak. De wind houd zich aan de verwachtingen qua richting, qua windsnelheid is het zelfs nog een paar knoopjes meer. En zo gaan we de nacht in. Met de volle maan is het prachtig zeilen en kunnen we alles goed zien. Dit keer geen misverstanden over hoe de andere boten varen.

Opkomende zon tijdens de 24 uursTegen de tijd dat het weer licht word zeilen we nog steeds in het middengedeelte van het IJsselmeer, tijd om weer een weersverwachting binnen te halen en te rekenen.
We hebben al ruim 70 mijl gevaren en zeilen daarmee nog steeds op een schema van 80-85%, dit gaat super!

Rond 15:00 uur moeten we een gok wagen, gaan we nog aan een lang rak beginnen of niet, de wind blijft tegen alle verwachtingen nog staan en we hebben berichten gelezen dat het weersysteem verschoven is naar later en daarmee de afnemende wind waarschijnlijk ook. We wagen het erop, de dood of de gladiolen.

zero wind17:30 uur, de wind is 0! De bemanning geeft het op en trekken het bier open. Maar in de verte zien we de spi’s en gennakers bol staan, er is of komt weer wind. Wanneer Sybo de gennaker zet verklaard de rest van de bemanning hem voor gek. Nog geen minuut nadat de gennaker omhoog staat blaast het eerste zuchtje wind de gennaker vol, we varen weer! Op naar de WV19! Met afnemende, toenemende, draaiende wind zeilen we heel langzaam richting de finish, gaan we het halen?

20:18 uur, TOEOEOET, gefinisht! Zeilen_Cover_Fotos_

Tijdens het eten plakken we de stickers, we komen er achter dat we de KRA vergeten zijn op te schrijven. Met wat knip en plakwerk prutsen we hem tussen de andere boeien om zo niet alles door te hoeven krassen en weer opnieuw te moeten schrijven. Hoppa, na het eten even de wal op om de formulieren en nummers in te leveren.

‘Zeg, er staat een DSQR achter onze naam’  meldt Bauke wanneer hij later terug komt. Nee, dat zal toch niet. Blijkbaar accepteert de organisatie ons knip en plakwerk niet….138 mijl gezeild, 75% maar helaas geen vermelding in de uitslag. We hebben er een mail over naar de organisatie gestuurd maar hier hebben we nog geen reactie op. Volgend jaar beter dan maar.

ZoVoer_2015_767